Οδηγός συναινετικού διαζυγίου: 7 ερωτήσεις/απαντήσεις για το συναινετικό διαζύγιο

συναινετικό διαζύγιο, δικηγόρος, καβάλα, kavala lawyer

Σύμπτυξη όλων | Άνοιγμα όλων

1. Μπορεί ένας δικηγόρος να υποβάλλει αίτηση διαζυγίου και για τους δύο συζύγους?

Ναι, ως κοινός πληρεξούσιος δικηγόρος και των δύο συζύγων μπορεί να αναλάβει την διαδικασία έκδοσης συναινετικού διαζυγίου, αρκεί να συμφωνούν οι δύο σύζυγοι. Στην περίπτωση αυτή τα έξοδα για το διαζύγιο είναι λιγότερα.

2. Πόσο διάστημα απαιτείται να περάσει από την τέλεση του γάμου για να υποβληθεί αίτηση συναινετικού διαζυγίου?

Ο γάμος θα πρέπει να έχει διάρκεια τουλάχιστον 6 μήνες πριν την υπογραφή του ιδιωτικού συμφωνητικού λύσης γάμου από τους συζύγους.

3. Τι συμφωνητικά υπογράφονται από τους συζύγους στα πλαίσια συναινετικού διαζυγίου?

Υπογράφονται δύο ιδιωτικά συμφωνητικά που προσκομίζονται στο αρμόδιο κατά τόπον Μονομελές Πρωτοδικείο, το οποίο θα δικάσει την υπόθεση. Στο ένα συμφωνούν οι σύζυγοι να λύσουν συναινετικά τον γάμο τους. Στο δεύτερο συμφωνητικό, που υπογράφεται αν υπάρχουν ανήλικα παιδιά συμφωνούν για την επιμέλεια και την επικοινωνία τους και αν θέλουν και για την διατροφή τους. Το συμφωνητικό αυτό επικυρώνεται από το δικαστήριο με την δικαστική απόφαση, που θα εκδοθεί για την συναινετική λύση του γάμου.

4. Σε πόσο χρόνο εκδίδεται το συναινετικό διαζύγιο?

Σε σύντομο χρόνο από 3-6 μήνες περίπου, αναλόγως του συγκεκριμένου δικαστηρίου και των πινακίων υποθέσεων εκούσιας δικαιοδοσίας.

5. Μπορούν να μην παρουσιαστούν οι σύζυγοι στο δικαστήριο την ημέρα της δικασίμου?

Ναι γίνεται, αρκεί τον τελευταίο μήνα πριν την δικάσιμο να υπογραφεί από τους δύο συζύγους σχετικό συμβολαιογραφικό πληρεξούσιο για το διαζύγιο προς τον κοινό πληρεξούσιο δικηγόρο των δύο συζύγων ή ένα συμβολαιογραφικό πληρεξούσιο για καθένα πληρεξούσιο δικηγόρο από τους διαδίκους συζύγους.

6. Μετά την έκδοση της απόφασης συναινετικού διαζυγίου τι ενέργειες θα πρέπει να γίνουν?

Θα πρέπει από τους δύο συζύγους να γίνει παραίτηση από τα ένδικα μέσα στη γραμματεία του αρμόδιου Πρωτοδικείου (για να καταστεί αμετάκλητη η απόφαση διαζυγίου). Στη συνέχεια θα πρέπει να δηλωθεί η λύση του γάμου από έναν από τους πρώην δύο συζύγους στο ληξιαρχείο μέσα σε ένα μήνα (εντός 30 ημερών - διαφορετικά επιβάλλεται πρόστιμο). Σε περίπτωση θρησκευτικού γάμου ακολουθεί αίτηση στον αρμόδιο εισαγγελέα για παραγγελία πνευματικής λύσης του γάμου και μετάβαση στην αρμόδια Μητρόπολη για να ζητηθεί και να παραληφθεί το πνευματικό διαζευκτήριο, ώστε να είναι δυνατή τέλεση νέου θρησκευτικού χριστιανικού γάμου. Είναι απαραίτητη η συνδρομή του δικηγόρου σε όλη τη μετά το διαζύγιο διαδικασία προς αποφυγή ταλαιπωρίας.

7. Θέλεις να μάθεις ακόμη περισσότερα για το συναινετικό διαζύγιο?

Μπορείς να ενημερωθείς περισσότερο για το συναινετικο διαζύγιο ψάχνοντας και άλλες πληροφορίες σχετικά με αυτό το θέμα στο link του blog μου https://goo.gl/4mezE7. Επίσης μπορείς να επικοινωνήσεις με τον ειδικό δικηγόρο διαζυγίων-οικογενειακού δικαίου Γιώργο Γιαγκουδάκη για να σε ενημερώσει σχετικά με το θέμα που σε απασχολεί ή να σου δώσει την νομική συμβουλή που χρειάζεσαι ή ακόμη να σε εκπροσωπήσει αν θέλεις να πάρεις ΑΜΕΣΑ συναινετικό διαζύγιο. Για επικοινωνία κάλεσε στα τηλέφωνα 2510834031, κιν. 6945227120, giagkoud@yahoo.com


Ευχαριστώ για την επίσκεψη. Για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία επικοινωνήστε μαζί μας. Θα χαρώ πολύ να συνομιλήσω μαζί σας για το θέμα που σας απασχολεί. - Γιώργος Γιαγκουδάκης, Ειδικός Δικηγόρος Διαζυγίων - Οικογενειακού δικαίου στη Καβάλα
Tηλέφωνα 2510834031, κιν. 6945227120, giagkoud@yahoo.com | Μετάβαση στο site μου